Het geld ligt op straat.

Wie kent dit gezegde niet; vaak aangevuld tot “Het geld ligt op straat, maar je moet het wel oprapen!” Geld wordt in dit verband gezien als opbrengst. Maar uitgespaarde kosten zijn natuurlijk ook een soort opbrengst.

Over de opbrengsten moet een ondernemer belasting betalen; de kosten leiden tot een vermindering van die belasting. En natuurlijk wil men dan wél de opbrengsten maar niet de daarmee samenhangende fiscale last.

Dat bereikt men door gewoon een deel van de opbrengsten niet op te geven. Voor de kosten geldt het omgekeerde: graag die fiscale aftrek maar zonder de kosten!

De meeste kosten zijn eenvoudig te controleren: er is een op naam gestelde factuur en de betaling gaat in de regel via de bank. Dan valt het allemaal makkelijk te controleren door de Belastingdienst.

Bij contante betalingen ontbreekt die laatste controleschakel. Maar als de factuur verder alle informatie verschaft en de kosten niet al te branchevreemd zijn is er geen vuiltje aan de lucht.

Bij kleinere uitgaven (bijvoorbeeld een verlengsnoer van de bouwmarkt) staan vaak alleen datum, het verkochte artikel en de prijs vermeld. Dan is eigenlijk niet te zeggen of de betreffende kosten wel door de betreffende ondernemer zijn betaald. Als betaling via PIN of Internet gaat is achteraf nog vast te stellen, dat dit wel het geval is.

Bij contante betalingen is er echter geen enkel aanknopingspunt. Als niet vast te stellen is, dat die kosten ook daadwerkelijk door die ondernemer zijn gemaakt, kan de BTW-teruggave en de aftrek van de winst ter discussie komen te staan.

Er zijn echter mensen, die hier een “verdienmodel” in zien. Men verzamelt bonnetjes die andere klanten hebben achtergelaten en voert die op in de administratie. Dit fenomeen staat bekend als een “bukbonnetje”. Je moet immers even bukken om zo’n bonnetje op te rapen.

Zo’n bukbonnetje is op geen enkele manier te herleiden tot die ondernemer, maar ook kan niet met zekerheid worden gezegd, dat het een bukbonnetje betreft. Bij kleinere bedragen en uitgaven, die redelijkerwijs tot de ondernemingsactiviteiten horen, komt u er wel mee weg. Maar kloppen doet het natuurlijk niet.

En sommige ondernemers gaan daar heel ver in. Werkelijk elk bonnetje, dat een andere klant heeft achtergelaten wordt opgevoerd in de administratie. En dan is het wachten tot het fout gaat. Een paar voorbeelden hoe men tegen de lamp kan lopen.

Op de verzamelde tankbonnen staat onder andere een tankbeurt voor benzine terwijl u op diesel rijdt. Een keer verkeerd tanken kan iedereen gebeuren, maar die verkeerde brandstof moet eruit worden gehaald, gevolgd door het tanken van de juiste brandstof.

Op het bukbonnetje staan in de regel een datum en tijdstip, Als die datum en dat tijdstip niet overeenkomen met uw agenda, hebt u wat uit te leggen.

Als uw onderneming een kasadministratie bijhoudt, moet de uitgave daarin vermeld staan. Is dat niet het geval, dan klopt óf de kasadministratie niet óf het bonnetje niet. Maar als die fictieve uitgave wel in de kasadministratie is opgenomen, moet het kassaldo natuurlijk wel kloppen.

In het verlengde daarvan kunnen diverse gefingeerde uitgaven op sommige momenten een negatief saldo in de kasadministratie opleveren. Omdat een kassaldo in werkelijkheid natuurlijk nooit negatief kan zijn, houdt dat in, dat er verzwegen opbrengsten of gefingeerde kosten zijn. Waar dit toe kan leiden leest u in deze uitspraak.

En dan zijn er natuurlijk nog bonnetjes met artikelen, die gewoon niet in die betreffende onderneming thuishoren. Wat moet een boekhoudkantoor bijvoorbeeld met een broodbakmachine?

Vandaar het advies kleinere uitgaven liefst niet contant plaats te laten vinden. Het voorkomt een heleboel discussies. Soms kan betaling niet anders dan contant, bijv. door een PIN-storing. Dan hoeft dat nog steeds geen probleem te zijn.

Voor diegenen, die in het bovenstaande een advies lezen wat aan “lichaamsbeweging” te doen: weet dan, dat het niet klopt en de mogelijkheid bestaat, dat u tegen de lamp loopt.

Maar iedereen weet: aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met R&S Consult. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.

 Doorsturen van dit bericht is toegestaan, maar dan wel met bronvermelding: 073financieeladvies.nl.

R&S Consult spant zich in om de inhoud van deze website en bovenstaand bericht zo actueel, juist en volledig mogelijk te houden. Desondanks is het mogelijk dat de inhoud gedateerd, onvolledig en/of onjuist is.