Komt een man bij een advocaat….

Als eerste vraagt hij naar het tarief van de advocaat. Het antwoord: “€ 250 voor drie vragen”.

De man schrikt een beetje en vraagt: “Vindt u dat niet wat veel?”

De advocaat: “Nee hoor, dat is marktconform. En wat was uw derde vraag?”

Advocaten hebben de reputatie veel te duur te zijn. Wie weet hebt u zelf wel eens een advocaat moeten inschakelen. En anders wel iemand in uw omgeving.

De factuur wordt vaak begeleid door een overzicht met de minuten, die aan de zaak besteed zijn en wat er in die minuten is gedaan. Jawel: minuten. Die minuten worden opgeteld tot een aantal uur, dat met het uurtarief wordt vermenigvuldigd.

Vaak komt daar nog een percentage “kantoorkosten” bovenop en daarnaast nog 21 % BTW.

Dat de tijd in minuten wordt bijgehouden heeft te maken met het feit, dat een advocaat vaak verschillende dossiers te behandelen heeft. Allerlei kleinere activiteiten, die nu eenmaal gedaan moeten worden, kunnen niet voor die ene zaak samengevoegd worden. Denk aan korte telefoongesprekken of het bijhouden van het dossier.

Natuurlijk komt het wat raar over, dat elk kort telefoongesprek apart geregistreerd wordt. Maar als men die paar minuten telkens verzuimt te registreren, blijft er bar weinig declarabele tijd over.

Dan het uurtarief. Schrik niet van bedragen tussen de € 200 en € 300 per uur. Er zijn lagere, maar ook veel hogere tarieven. Maar houdt in gedachten, dat een advocaat geen acht uur per dag kan declareren. Veel tijd gaat zitten in administratie, bijscholing, reizen.

U zult begrijpen, dat u voor de inzet van een advocaat aardig in de buidel moet tasten. Als het op een procedure aankomt én u wordt in het gelijk gesteld, kan een deel van de kosten op de tegenpartij worden verhaald.

Dit is dan ook de reden, dat veel mensen op zich kansrijke zaken laten lopen i.v.m. de hoge kosten van een advocaat.

Als uw inkomen en vermogen niet al te hoog zijn, kunt u misschien voor een “toevoeging” in aanmerking komen. De kosten van de advocaat komen dan ten laste van de overheid. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. Reken uzelf niet rijk: de normen om voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking te komen zijn nogal streng. Zie www.rechtsbijstand.nl

Maar voor bepaalde zaken hoeft u geen advocaat in te schakelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor fiscale, bestuursrechtelijke en kleinere civiele geschillen. U kunt desgewenst gewoon zelf een procedure starten. Maar u kunt ook iemand, die u vertrouwt, daartoe machtigen. Denk aan iemand van uw vakbond, uw belastingadviseur of uw verzekeringstussenpersoon. Vaak is dat iemand, die al “in de materie zit” en er minder tijd aan hoeft te spenderen. Ook het tarief kan beduidend lager zijn.

In het andere geval kunt u overwegen een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Het heeft natuurlijk geen zin ná het ontstaan van een conflict nog gauw even een verzekering af te sluiten. Ook hier zijn er de nodige mitsen en maren. Denk aan maximale vergoedingen, uitsluitingen of wachttijden. Verdiep u dus goed in de dekking en de voorwaarden.

Maar het beste advies blijft nog altijd: probeer onnodige procedures te voorkomen. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee maar ook voor uw nachtrust.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met R&S Consult. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.

 Doorsturen van dit bericht is toegestaan, maar dan wel met bronvermelding: 073financieeladvies.nl.

R&S Consult spant zich in om de inhoud van deze website en bovenstaand bericht zo actueel, juist en volledig mogelijk te houden. Desondanks is het mogelijk dat de inhoud gedateerd, onvolledig en/of onjuist is.