Iedereen doet uitgaven en daar is geld voor nodig. Soms ontbreken echter de benodigde financiële middelen. En dan kan een lening uitkomst bieden.
Leningen zijn er in verschillende soorten. Denk aan de hypotheek of een persoonlijke lening (het “p-l-etje”).
Anderen hebben een doorlopend krediet, wat soms uitdraait op een doodlopend verdriet. De meeste leningen zijn afgesloten bij een financiële instelling zoals een bank of verzekeraar.
Maar de te betalen rente gun je natuurlijk eerder aan een naaste (bijv. je ouders) dan aan die bank. Zie hier de geboorte van de familiebank. Fiscaal maakt het niks uit, want de rente voor een woning blijft dan aftrekbaar. Dit is dus volkomen legaal.
Lenen van jezelf zou natuurlijk nóg aantrekkelijker zijn! Eigenlijk is dat natuurlijk onmogelijk. Maar via een omweg is die mogelijkheid er wel, nl. voor mensen met een eigen BV. Dat kan een BV zijn, waarin men voorheen werkzaam was maar ook een stamrecht-BV. Bij een eigen BV zit er soms een grote pot geld in die BV. Als men dat geld eruit wil halen zal dat als loon, lijfrente-uitkering of dividend moeten. In alle gevallen betaalt men dan Inkomstenbelasting over die inkomsten.
Om dat te voorkomen zijn er veel directeuren-groot-aandeelhouders (dga’s), die gewoon geld van hun BV lenen. Het geld komt dan uit de BV zonder er belasting over te betalen. Ook over die lening moet men rente betalen, maar dat geld is natuurlijk ook uit de BV te halen. Dat smaakt naar meer en in een mum van tijd is de schuld aan de BV tot astronomische hoogte opgelopen.
Maar alle leningen hebben een nadeel: ze moeten ooit een keer terugbetaald worden. Menigeen dacht, dat dit anders zou liggen bij de eigen BV. De schuldenaar is immers de eigenaar van de BV. En zolang de BV niet aandringt op terugbetaling is er niks aan de hand. Het probleem is echter, dat op een gegeven moment 99 % van alle bezittingen van de BV uit de lening aan de eigenaar bestaat. Daartegenover staat dan het kapitaal en bijvoorbeeld de stamrechtverplichting, waar nog steeds een fiscale claim op rust.
Deze constructie leidt er dus toe, dat de Belastingdienst die claim nooit kan innen juist door de lening van BV aan dga. De Belastingdienst stelt zich dan op het standpunt, dat de dga zo’n flinke vinger in de pap heeft, dat eigenlijk gewoon dividend of loon is uitgekeerd. En daarover moet men gewoon belasting betalen. Maar in extreme gevallen kan de BV die belasting vaak niet voldoen, want alles zit in de lening aan de dga. En wellicht kan de dga niks betalen i.v.m. de hoge lening aan de eigen BV. Zo zou de Belastingdienst het nakijken hebben. Dat leidde (en leidt) nogal eens tot discussies en problemen.
Om dit te voorkomen zijn er regels opgesteld om het excessieve lenen van de eigen BV tegen te gaan. Excessief houdt in dit verband in, dat de schuld aan de BV hoger is dan € 500.000,–. En bij die grens van 5 ton telt de eigenwoninglening, die bij de BV is afgesloten, niet mee. Komt de schuld boven die drempel uit, dan is het meerdere te zien als dividend, waarover belasting moet worden betaald.
Tijd dus om de schuld tot aanvaardbare proporties terug te dringen. Dat kan door bijvoorbeeld nu al dividend uit te keren en het netto bedrag te gebruiken voor het aflossen van de schuld. Netto: want er moet dividendbelasting over worden afgedragen aan de Belastingdienst. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om het zo maar te laten en gewoon belasting te betalen over de excessieve schuld. Dit komt uiteindelijk zo’n beetje op hetzelfde neer.
Dan komt een ander probleem naar voren: er moet in de privé sfeer minimaal 24,5 % belasting over worden betaald. Hierop komt de ingehouden dividendbelasting in mindering. Dat bedrag kan natuurlijk niet geleend worden van de BV. Veel geld zal men in privé niet hebben. Want waarom leent men anders zoveel van de BV?
Conclusie: voor de meesten zal er weinig veranderen, want er zullen niet veel mensen zijn, die een schuld van meer dan € 500.000,– aan hun eigen BV hebben. En eigenlijk had iedereen een dergelijke maatregel wel aan kunnen zien komen. Lenen van jezelf kan gewoon niet; ook niet via een omweg.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met R&S Consult. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Doorsturen van dit bericht is toegestaan, maar dan wel met bronvermelding: 073financieeladvies.nl.
R&S Consult spant zich in om de inhoud van deze website en bovenstaand bericht zo actueel, juist en volledig mogelijk te houden. Desondanks is het mogelijk dat de inhoud gedateerd, onvolledig en/of onjuist is.