Sla uw (toe)slag!

In een eerder bericht kwamen de toeslagen al voorbij. Door iets met uw uitgaven te schuiven kunt u in bepaalde gevallen ineens voor een toeslag in aanmerking komen.

In eerste instantie zullen sommigen denken, dat die beker aan hen voorbij gaat; een te hoog inkomen of te hoog vermogen.

“Ik kom daar toch niet voor in aanmerking” hoor ik vaker. En soms blijkt dat toch net anders te liggen! Kwestie van er gewoon eens voor gaan zitten.

En dat wordt nu nog actueler. De overheid breidt de groep, die voor één of meer toeslagen in aanmerking komt, uit met  half miljoen mensen.

Reden is de koopkrachtondersteuning van met name de lagere inkomensgroepen. Wie weet zit u ook bij die groep.

Op www.toeslagen.nl kunt u zelf proefberekeningen maken om te zien of u ergens voor in aanmerking komt. Houd er rekening mee, dat u uit moet gaan van de gegevens zoals die voor 2023 gaan gelden. Daar moet u dus een inschatting van maken. Vraagt u een toeslag aan op basis van uw huidige salaris maar maakt u promotie, dan loopt u het risico een flink deel of alles terug te moeten betalen.

Maar dat geldt ook gedurende het jaar. De toeslagen worden als voorschot verstrekt; later volgt de eindafrekening op basis van de werkelijke gegevens. En daar gaat het ook nog wel eens mis. Ineens meer inkomen, verhuisd, getrouwd of gescheiden, het kan allemaal invloed hebben op de uiteindelijke toeslagen. Het is dus zaak ook gedurende het jaar een paar keer uw gegevens te actualiseren.

Speelt u liever op safe, vraag dan de toeslagen aan, maar geef als inkomen het grensbedrag min € 1 op. U hebt dan het recht op toeslag veiliggesteld maar krijgt gedurende het jaar niks. Achteraf krijgt u dan misschien toch een leuke meevaller als de eindafrekening wordt gemaakt. Overigens gelden voor de diverse toeslagen ook weer verschillende grensbedragen. En u kunt maar één inkomen opgeven, dat voor alle toeslagen geldt.

Maar als eerste: neem er eens de tijd voor en verdiep u in de regels. Dat voorkomt al veel narigheid. De dagen tussen Kerst en Nieuwjaar is een geschikte tijd.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met R&S Consult. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.

Doorsturen van dit bericht is toegestaan, maar dan wel met bronvermelding: 073financieeladvies.nl

R&S Consult spant zich in om de inhoud van deze website en bovenstaand bericht zo actueel, juist en volledig mogelijk te houden. Desondanks is het mogelijk dat inhoud gedateerd, onvolledig en/of onjuist is.